Schapenvachten zijn niet alleen heerlijk zacht en warm, maar ook een stijlvol statement in huis. Om de natuurlijke schoonheid en textuur van de vacht te behouden, is regelmatig en zorgvuldig onderhoud nodig. Hieronder lees je hoe je jouw schapenvacht kunt schoonmaken en verzorgen.

Dagelijkse Zorg

Uitschudden: Begin met de basis; schud je schapenvacht regelmatig buiten uit. Dit helpt om stof en kleine vuildeeltjes te verwijderen. Een lichte klopbeurt kan ook helpen om het pluizig te houden.

Borstelen: Met een speciale vachtborstel of een hondenborstel kun je de vacht zachtjes borstelen. Dit helpt bij het verwijderen van klitten en houdt de vacht mooi fluffy.

Diepe Reiniging

Vlekken verwijderen: Behandel vlekken zo snel mogelijk. Gebruik een vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel, zoals wolwasmiddel, en dep op de vlek. Vermijd hard wrijven, omdat dit de vacht kan beschadigen.

Handwas: Voor een grondigere reiniging kun je de schapenvacht met de hand wassen. Gebruik koud water en een geschikt wolwasmiddel. Laat de vacht niet weken, maar beweeg deze zachtjes door het water. Spoel grondig na met schoon, koud water.

Drogen

Natuurlijk drogen: Leg de schapenvacht plat op een handdoek en rol deze op om het overtollige water te absorberen. Leg het daarna plat op een nieuw, droog handdoek en laat het aan de lucht drogen, uit direct zonlicht. Vermijd het gebruik van een droger of directe warmtebronnen, omdat deze de vacht kunnen beschadigen.

Vormgeven: Terwijl de vacht nog vochtig is, kun je het zachtjes uitrekken om de oorspronkelijke vorm te behouden. Borstel het nog eens voorzichtig als het bijna droog is, om de vezels te pluizen. 

!!Onze eigen ervaring is dat een gewassen schapenvacht echt het laatste redmiddel is, het leder  kan zeer hard worden en de oorspronkelijke olie zal eveneens uit de schapenvacht verdwijnen. Zo zacht als het schapenvacht bij uw aankoop was, zal het nooit meer worden, maar u kunt het proberen als laatste poging met risico dat u een nieuw moet kopen. Doe dit dan ook niet met een kostbaar patchwork tapijt, neem bij twijfel altijd contact met ons op dan zullen we u in overleg proberen helpen!!

Extra Tips

  • Voorkom morsen: Plaats je schapenvacht op een plek waar weinig kans is op morsen. Regelmatige blootstelling aan vocht kan leiden tot hardnekkige vlekken en geurtjes.
  • Vermijd harde chemicaliën: Schoonmaakproducten met agressieve chemicaliën zijn schadelijk voor de delicate vezels van de schapenvacht en kunnen deze ruïneren.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je schapenvacht er jaar in jaar uit prachtig uit blijft zien. Geniet van de luxe en het comfort van je schapenvacht met het juiste onderhoud!

Marc Lendfers